Det är mål som räknas i hockey

Matchreferat av Johanna Green

15/10 KHK -OIK J20 6-4

Det är inte alltid det bättre laget vinner alla matcher – det fick våra J20 spelare känna på i NKT Arena. Må va en klyscha, men det gäller att vara med från start, ha fokus i varje byte och passning och inte bjuda in motståndarna i matchen igen genom att slappna av. Idag var OIK det bättre laget men gav bort poängen.

Hemmalaget öppnade målskyttet efter att en puck studsat olyckligt framför mål sett ur OIK ögon och landade rakt på bladet på Oscar Karlsson som snyggt fick upp pucken högt från nära håll efter 2:24. Mindre än en minut senare, 3:02 fick KHK komma i en 3 mot 1 situation som resulterade i 2-0, inte den start OIK hade tänkt sig…

Grabbarna såg ängsliga och vilsna ut på isen, passningarna satt inte och flera puckar gick till iceing och redan efter halva första perioden tog coach Roger Jönsson timeout. Det gjorde tricket och 12:26 fick KHK keepern plocka ut första pucken efter att William Söderlund hittat rätt, assisterad av Lukas Scheffmann och Ludwig Lönqvist. OIK hade nu tagit över spelet och 16:28 var det kvitterat efter ett klassmål av trion Ludwig Lönqvist, William Söderlund och Erik Burwall – snyggt mål grabbar!

I andra perioden fortsatte bortalaget skapa oreda i hemmalagets zon och strax innan perioden nått halvvägs fick KHK en två plus två minuters utvisning och OIK utnyttjade situationen till att ta ledningen, 2-3 genom Noah Nilsson som ur dålig vinkel hittade nätet efter skott från Johan Fransson (Theo Hammar). Fortfarande en man mer och alla som hejade på OIK satt och väntade på utdelning på nytt i numerärt överläge, men då händer det. William Brander kommer i friläge och kvitterar till 3-3 i boxplay. Inte alls rättvist om man tittar på puckinnehavet under perioden, men nu är det ju mål som räknas i hockey. Målet gav hemmalaget nya krafter och med bara sekunder kvar till pausvila faller en hemmaspelare väldigt enkelt efter en “knuff” efter avblåsning som resulterar i två minuter på botbänken för en OIK spelare – efter ifrågasättande av domslutet får ytterligare en OIK:are göra sin lagkamrat sällskap i båset på fel sida isen till periodens slut.

När tredje perioden drar igång spelar OIK fortfarande 3 mot 5 och i pausen hade man pratat om vikten av att få bort returerna efter första skottet. Det gick väl sådär… efter 18 sekunder tog KHK ledningen efter att OIK’s målvakt (Oliver Green) tagit första skottet och returen som följde men inte hann med att rädda en tredje gång. OIK reder ut det fortsatta spelet i boxplay men så slarvar man igen, en svag dropp-pass i offensiv zon leder till friläge för hemmalaget där KHK spelaren stoppas oschysst och vi har straffslag. Isac Jonasson vinner kampen om tålamodet i den situationen när han drar vänster och väntar ut OIK’s målvakt och lägger upp den högt till 5-3.

De vita grabbarna från Olofström ger sig inte och så lätt och bara 18 sekunder efter straffmålet gör man match av det igen när skottet från Johan Fransson (Noah Nilsson), via Joel Kinnanders klubba hittade luckan uppe i hörnet till höger om målvakten. Några minuter senare fick OIK en ny möjlighet att spela med en man mer men utan resultat. Det skulle komma ytterligare en chans (trodde vi) när en KHK spelare, med mindre än två minuter kvar av tredje perioden blev skickad till botbänken men då väljer domaren att straffa bortalaget med två minuter för “Delay of the game”… kanske tog det lite länge att byta men hemmalaget stod inte direkt och väntade på att pucken skulle släppas, men domaren dömer – spel 4 mot 4.

Tekning i OIK’s zon, efter några passningar får OIK pucken ut ur zon någorlunda med kontroll och målvakten lämnar sin kasse. Friskt vågat hälften vunnet men just den här gången gick det inte utan istället la KHK in pucken i tom kasse och fastställde slutresultatet till 6-4.

I alla matcher den här säsongen har OIK kunnat mäta sig spelmässigt med sina motståndare i långa perioder och ibland hela matcher. På tisdag kommer Halmstad Hammers på besök – ska bli kul att se vad  killarna kan prestera när alla bitar sitter hela matchen.