Lägeskoll med ordförande

Det närmar sig sommartider och vi har därför tagit en liten lägeskoll med klubbens ordförande Patrik Olsson om hur han såg på förra säsongen och hur arbetet framåt kommer se ut.

Vi börjar med en liten summering av förra säsongen. A-laget tog sig till Alltvåan och var med i kampen om Play off-platser en bra stund men höll inte hela vägen. Tankarna kring det?
– Om vi börjar med höstserien och att vi slutade tvåa där vid jul, det tycker jag var helt fantastiskt. I Alltvåan sedan var vi ju bra med ett långt tag och det var ju först mot de sista matcherna som vi tappade möjligheterna till Play off-spel. När man sedan väger in att vi tappade ett par riktigt tongivande spelare på vägen så måste jag säga att jag är nöjd med lagets insats.
Sedan är det självklart att vi gärna hade velat ersätta de spelarna som lämnade och blev skadade men ekonomin tillät inte det. Vi sökte främst backförstärkning men de alternativ som fanns var helt utanför vår plånbok och vi vill ju heller inte riskera klubbens ekonomi helt. Å nu med facit i hand. Om vi riskerat klubbens ekonomi, tagit in ytterligare spelare, och kanske tagit oss till play off så hade vi ju ändå inte kommit längre med tanke på att allt kval ställdes in.
En annan sak som jag också är nöjd med är att vi har bidragit till att ett par spelare har tagit nästa steg i sina karriärer. Både seniorspelare och sistaårsjuniorer. Vi hade gärna behållit dem men vi vill ju heller inte stå i vägen för deras utveckling. Så allt som allt var förra säsongen helt godkänd resultatmässigt på isen.

Juniorlagen tog sig båda vidare till Play off mot Elit. J18 åkte ut där men J20 tog sig till kvalserien som sedan ställdes in. Hur ser du på J-lagen och hockeygymnasiets säsong?
– Ja, det var ju lite synd där för killarna i J20. Jag är ganska övertygad om att de kunde tagit klivet upp till J20-Elit genom det kvalet. Då hade vi kanske även fått möjlighet att behålla någon av de sistaårsjuniorer som nu lämnat för spel i andra J20-elitlag. Men jag är nöjd med vad juniorlagen åstadkom ifjol. Vi har ju väldigt bra ledare där i Roger Jönsson och Magnus Olsson. Deras individuella upplägg med spelarna på hockeygymnasiet är jättebra och de är ju även kvar kommande säsong vilket vi är väldigt glada för.

Alla vet ju att OIK:s ekonomi har varit ansträngd en lång tid och detta är ju något man jobbat hårt med. Hur ser det ut där nu?
– Skulderna blir mindre och mindre för varje säsong som går och det är det viktigaste. Vi har inte bokslutet för den senaste säsongen helt klart ännu men vi betade av en bra bit av skulderna även i år. Vi har heller inga skatteskulder. Detta får ses som ett bra resultat med tanke på att vi inte hade ett så stort publikunderlag i år.

Det har ju under ett tag vilat ett stort ansvar och mycket jobb på ganska få personer i klubben vilket gjort att man kanske inte kunnat göra allt som man velat. Men nu är tanken att man ska testa ett lite nytt upplägg främst kring A-verksamheten?
– Ja det stämmer. Det har varit väldigt hård belastning på få personer i klubben och då blir det en del saker som får stå åt sidan vilket inte är bra. Efter säsongen var över så ville en del i dåvarande sportgrupp stiga bak lite och då hade vi ingen riktigt ledning i det jobbet. Jag ska säga att vi var mycket nöjda med vad sportgruppen åstadkom under förra säsongen med tanke på förutsättningarna.
Vi fick under våren in ett förslag om ett nytt upplägg kring arbetet med A-truppen där mer folk kommer in med tydliga roller vilket i sin tur minskar belastningen på andra som dragit hårt tidigare. Kommande säsong kommer därför Sportgruppen bestå av fyra personer. Det är Boris Poscic, Pierre ”Pompom” Thörnqvist och sedan två ikoner i form av ex-spelarna Torbjörn ”Hytten” Viktorsson och Tommie Samuelsson. Det är de som ansvarar för att sätta ihop A-truppen kommande säsong.
Utöver sportgruppen kommer vi även att ha en person som är Marknadsansvarig och som ska fokusera hårt på det arbetet och där är vi i startgroparna nu. Denna biten har varit en del av det som inte kunnat fokuseras tillräckligt mycket på men nu tror vi på nya tag där.

Det kommer även finnas en ekonomiansvarig kring A-truppen samt en informationsansvarig som sköter hemsidan och sociala medier vilket var en annan bit som inte var så bra som vi önskat i fjol.
Detta upplägg med dessa olika roller hoppas vi är rätt väg att gå för att förbättra ekonomin, kontakten med sponsorer, ha möjlighet att ställa ett bra lag på isen och bli bättre med information ut mot supportrarna och samarbetspartners.
Tanken är att det ska bli en positiv kick för klubben samt att arbetsbelastningen på personer i föreningen ska jämnas ut. Sedan finns det alltid plats för mer folk om det är så att man känner för att vara med på något hörn.
 

Det är ju även jubileumssäsong nu. 50 år har klubben lyckats bli. Finns det några speciella planer kring det denna säsongen?
– Ja om man inte uppmärksammar en sådan säsong på något sätt så har man ju missat något. Det ligger hos Marknadsansvarig att styra upp detta på bästa sätt men vi har inget konkret att gå ut med där ännu.

Vi tackar Patrik för pratstunden och nu blickar vi framåt säsongen 2020/2021!